De nieuwe schijf van vijf: wat is het en wat is nieuw?

Nieuws 0 comments

Iedereen heeft ongetwijfeld weleens van de schijf van vijf gehoord. Vaak leer je er al wat over op de middelbare school en zo niet, dan kom je de term zo nu en dan tegen in de media. Onlangs introduceerde het Voedingscentrum een hernieuwde versie van de Schijf van Vijf. Wat houdt deze schijf precies in en wat is er nieuw ten opzichte van de vorige versie?

Wat is de Schijf van Vijf?

De Schijf van Vijf is een door het Voedingscentrum opgestelde schijf met vijf vlakken waarin elk vak staat voor een bepaalde voedingsgroep. Door deze schijf zo veel mogelijk op te volgen, zul je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen en gezond en verantwoord eten. De vijf schijven zijn in 2004 als volgt ingedeeld:

  1. Melk en melkproducten;
  2. Groente, fruit en aardappelen;
  3. Vlees, vis, kaas, eieren en peulvruchten;
  4. Vetten;
  5. Graan en graanproducten.

Wat is er veranderd in 2016?

In maart 2016 kwam het Voedingscentrum met een vernieuwde versie van de Schijf van Vijf. Hierin zijn een aantal veranderingen opgenomen ten opzichte van de versie uit 2004. Zo legt men nu meer de nadruk op meer groente (van de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag naar 250 gram per dag) en minder vlees. Sterker nog: bewerkt vlees staat niet eens meer in de schijf.

Dit is een trend die we ook in andere categorieën zien. Het Voedingscentrum heeft er namelijk voor gekozen om minder op de categorieën te focussen, maar meer op de producten zelf. Zo willen ze een eenvoudiger maar ook realistischer beeld creëren.

Bewerkt is not done

Tot slot de boodschap die het Voedingscentrum graag wil uitdragen, namelijk: ‘niet meer bewerkt dan nodig’. Er wordt al langer geroepen dat je eigenlijk zo min mogelijk bewerkt voedsel moet eten. Dat wordt nu ook door het Voedingscentrum bevestigd en aangehaald als punt waarop veel Nederlanders hun voedingspatroon op zou kunnen verbeteren.

Welke dieetmethodes zijn nog verantwoord? Het eiwitdieet is op dit moment het meest gevolgde dieet in Nederland. Dit is een nogal breed begrip, je kunt invulling geven aan een eiwitdieet zoals je zelf wilt. Lees hier meer over de principes van het eiwitdieet.

Een handig hulpmiddel binnen zo een dieet zijn eiwitrijke koolhydraatarme varianten van bekende etenswaren zoals havermout, noedels en pannenkoeken, dit is een online verkooppunt daarvan. Op die wijze kan men genieten van dit soort traditioneel koolhydraatrijke producten zonder schuldgevoel.

 

Author Beautifulness